Located in the West Zone of the city of Rio de Janeiro city, Santa Cruz is the fourth most populous neighborhood in Brazil and has an important history from the colonial and imperial periods. However, there are a number of aspects that have not yet been addressed by academics, such as the way restaurant businesses are organized in the neighborhood. This paper aims to provide a socioeconomic profile characterization of those who work in the bars, restaurants, and similar businesses around the Reta da Base Aérea de Santa Cruz. To this end, it uses exploratory techniques, such as bibliographic research and fieldwork with participant observation and filling out of forms, to gather information to comprise a socioeconomic profile of the workforce, including work relationships, characterization of the businesses, and the types of foods offered. Finally, the importance of this research is highlighted for use in tourism planning of the region.
Abrasel. (2020). Perfil da Abrasel. Retrieved May 14, 2020, from https://abrasel.com.br/abrasel/perfil-da-abrasel/
Agência Força Aérea. (2016). Dos dirigíveis aos caças: Hangar inaugurado em 1936, que servia de abrigo aos Zeppelins, é um marco para a aviação no Brasil. Retrieved April 29, 2019, from http://www.fab.mil.br/noticias/mostra/28741/AEROVIS%C3%83O%20-%20Dos%20dirig%C3%ADveis%20aos%20ca%C3%A7as
Arend, S. M. F., & Reis, A. M. D. (2009, December). Juventude e restaurantes fast food: A dura face do trabalho flexível. Revista Katálysis, 12(2), 142-151.
Assunção, A. T. C., Rocha, F. G., & Ribas, L. C. C. (2010, December). Perfil dos trabalhadores de cozinha da Via Gastronômica de Coqueiros e notas sobre a qualificação profissional no setor de alimentos e bebidas em Florianópolis/SC. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 4(3), 24-40.
Brandão, H. A., & Pereira, F. A. (2010, September 25th to 29th). Fontes de vantagem competitiva sustentável do pólo de gastronomia de Pernambuco: Uma visão baseada em recursos. ANPAD - Associação Nacional de Pós Graduação e Pesquisa em Administração. XXXIV Encontro da EnANPAD 2010. Rio de Janeiro, RJ, Brasil, 34.
Camargo, L. O. L. (2003). Os domínios da hospitalidade. In A. F. M. Dencker, & M. S. Bueno (Eds.), Hospitalidade: Cenários e oportunidades (pp. 7-28). São Paulo: Pioneira Thomson Learning.
Clarke, F. (2015). Mapas mostram a segregação racial no Rio de Janeiro. Retrieved May 14, 2020, from https://rioonwatch.org.br/?p=17005.
Costa, B. (2013). Oscar Niemeyer assina obra na Base Aérea de Santa Cruz, em homenagem aos ex-combatentes da Segunda Guerra Mundial. Retrieved June 22, 2020, from https://extra.globo.com/noticias/rio/zona-oeste/oscar-niemeyer-assina-obra-na-baseaerea-de-santa-cruz-em-homenagem-aos-ex-combatetes-da-segunda-guerra-mundial7195099.html
Diário do comércio. (2019). Setor de alimentação fora do lar movimentou R$ 205 bilhões em 2018. Retrieved May 14, 2020, from https://diariodocomercio.com.br/negocios/setor-dealimentacao-fora-do-lar-movimentou-r-205-bilhoes-em-2018/
Fratucci, A. C. (2002). Book review: “Gestão de pólos turísticos” de Mário Petrocchi. Caderno Virtual de Turismo, 2(3), 1-3. Retrieved July 29, 2020, from http://www.ivt.coppe.ufrj.br/caderno/index.php/caderno/article/download/20/18
Gerbelli, L. G. (2017). Rotatividade no mercado de trabalho se mantém elevada. Retrieved May 14, 2020, from https://exame.abril.com.br/economia/rotatividade-no-mercado-de-trabalho-semantem-elevada/
Gimenes, M. H. (2004, May 30). Bares e casas noturnas: Um estudo exploratório sobre consumo e sociabilidade. Revista Turismo em Análise, 15(1), 73-88.
Gomes, C. (2008). Antecedentes do capitalismo. Portugal: Almada.
Grupo GS& Gouvêa de Souza. (2019). Foodservice brasileiro segue tendência de crescimento. Retrieved June 12, 2020, from https://grupogouveadesouza.com.br/2019/07/10/foodservice-brasileirosegue-tendencia-de-crescimento/
Guerrier, Y., & Adib, A. (2004). O trabalho na indústria da hospitalidade. In C. Lashley, & A. Morrison (Eds.), Em busca da hospitalidade: perspectivas para um mundo globalizado (pp. 357-386). São Paulo: Manole.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2019a). Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: Primeiros resultados. Rio de Janeiro: IBGE.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2019b). Pesquisa Nacional por Amostras de Domicílios Contínua: Mulheres no mercado de trabalho. Rio de Janeiro: IBGE.
Lashley, C. (2004). Para um entendimento teórico. In C. Lashley, & A. Morrison (Eds.), Em busca da hospitalidade: perspectivas para um mundo globalizado (pp. 1-24). São Paulo: Manole.
Machado, S. (2013a). Em Santa Cruz, riqueza histórica e empreendedorismo. Retrieved April 10, 2019, from http://www.multirio.rj.gov.br/index.php/leia/reportagens-artigos/reportagens/488-santacruz-riqueza-historica-e-vocacao-para-o-empreendedorismo
Machado, S. (2013b). Investimento bilionário no Distrito Industrial. Retrieved June 23, 2020, from http://www.multirio.rj.gov.br/index.php/leia/reportagens-artigos/reportagens/490- investimento-bilionario-no-distrito-industrial
Machado, S. (2013c). Prestígio e vanguarda desde o império. Retrieved June 23, 2020, from http://www.multirio.rj.gov.br/index.php/leia/reportagens-artigos/reportagens/489- prestigio-e-vanguarda-desde-o-imperio
Mansur, A. L. (2008). O velho oeste carioca: A história da Zona Oeste do Rj de Deodoro a Sepetiba do século XVI ao XXI. Rio de Janeiro: IbisLibris.
Oliveira, M. A. S. A. (2017). Zona Oeste da cidade do Rio de Janeiro: Entre o rural e o urbano. Revista Iluminuras, 18, p. 325-349.
Paradella, R. (2019). Diferença cai em sete anos, mas mulheres ainda ganham 20,5% menos que homens. Retrieved June 18, 2020, from https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012- agencia-de-noticias/noticias/23924-diferenca-cai-em-sete-anos-mas-mulheres-aindaganham-20-5-menos-que-homens
Rocha, F. G., & Amaral, F. M. (2012, April). Qualificação para as atividades do turismo: perfil profissional de trabalhadores, proprietários e gestores de empresas de alimentação fora do lar na região litorânea central do estado de Santa Catarina (Brasil). Turismo & Sociedade 5(1), p. 124-143.
Salay, E. (2005). Consumo alimentar fora do domicilio: Implicações para pesquisas em segurança alimentar e nutricional. Com Ciência: Revista eletrônica de jornalismo científico. Retrieved May 14, 2020, from http://www.comciencia.br/dossies-1-72/reportagens/2005/09/14.shtml
Soares, E. A. (2016). O bairro turístico gastronômico da Varjota em Fortaleza: Desvendando a cozinha tradicional cearense. Dissertação de mestrado, Universidade Estadual do Ceará. Fortaleza, CE, Brasil.
Souza, S. N. (2003). Fazenda Real de Santa Cruz: Patrimônio histórico. Retrieved April 29, 2019, from https://www.ucs.br/site/midia/arquivos/96-fazenda-real-de-santa-cruz.pdf
Copyright (c) 2024 Rafaela Terra da Fonseca, Dan Gabriel D’Onofre
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Uma plataforma internacional com a finalidade de promover e disseminar a pesquisa científica e tecnológica aplicada em turismo, hospitalidade e gastronomia.