This paper aims to determine the sustainable actions in the events held in Brasilia, Federal District, as well as to verify the perception of future operating events area of sustainable actions and identify the challenges and benefits that these actions can generate for the events and the community. To achieve the objectives, we used methodology, besides the bibliographic qualitative and quantitative approach research, as well as data collection through two questionnaires to students of the course of Technology in Events and producers that work with sustainability in events. The results showed the understanding of future events managers about the meaning of sustainable actions and showed the possibilities of sustainable actions that they can use in future events. In addition, it identified the social, economic, and environmental importance of the viability of sustainable practices in the events.
Â
ANDRADE, M. M. (2010). Introdução à metodologia do trabalho científico: elaboração de trabalhos na graduação. 10. ed - São Paulo: Atlas.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE EMPRESAS DE EVENTOS; Sebrae Nacional. (2014). II Dimensionamento Econômico da Indústria de Eventos no Brasil. São Paulo: Eventos Expo. 2.ed. Available at: < http://www.abeoc.org.br/wp-content/uploads/2014/10/II-dimensionamento-setor-eventos-abeoc-sebrae-171014.pdf>. Acessed on: 20 Mar.2018.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICA. (2012). ABNT NBR 20121/2012: Sistemas de Gestão para a Sustentabilidade em Eventos. Available at: <http://www.abnt.org.br/imprensa/releases/5303-normalizacao-na-gestao-de-eventos>. Acessed on: 26 Aug. 2018.
BARBOSA, A. C. (2009). Princípios do desenvolvimento sustentável na gestão de eventos. In: Anais do XXXII Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação. Curitiba. Available at: <http://www.intercom.org.br/papers/nacionais/2009/resumos/R4-3751-1.pdf>. Acessed on: 01 July, 2018.
BRASIL. (2018). Plano de turismo. 2018-2022. Ministério do Turismo: Brasília, 2017.
DEUS, R. M.; SELLES, B.M.R.P.; VIEIRA, K.R.O. (2014). As organizações e a ISO 26000: revisão dos conceitos, dos motivadores das barreiras de implementação. Gest. Prod., São Carlos, v.21, n.4, p.793-809.
FERREIRA, A.B.H. Dicionário Aurélio Online de Português. (2018). Available at: < https://dicionariodoaurelio.com/ >. Acessed on: 23 May. 2018.
GIL, A.C. (2012). Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas.
IAQUINTO. B.O. A sustentabilidade e suas dimensões. (2018). Revista da ESMESC, v.25, n.31, p. 157-178. Available at: <https://revista.esmesc.org.br/re/article/view/187 >. Accessed on: 07 Sept. 2018.
INTERNATIONAL CONGRESS AND CONVENTION ASSOCIATION - ICCA. (2018). 2; ICCA Statistics Report Country & City Rankings. Available at: < https://www.iccaworld.org/newsarchives/archivedetails.cfm?id=1100291 >. Accessed on: 15 Apr. 2018.
INSTITUTO FEDERAL DE BRASÍLIA – IFB. (2017). Projeto Pedagógico do Curso Superior de Tecnologia em Eventos. Perfil do Egresso. Available at: < https://www.ifb.edu.br/attachments/article/18950/PPC%20Tecn%C3%B3logo%20em%20Eventos%202017.pdf >. Accessed on: 01 July, 2019.
INSTITUTO LIXO ZERO BRASIL. (2018). Certificação Lixo Zero. Available at: < http://ilzb.org/certificacao-lixo-zero/ >. Accessed on: 01 July, 2019.
INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION - ISO. (2012). Sustainable events with ISO 20121:2012.
JONES, M. (2018). Sustainable Event Management – A Practical Guide. 3.ed. Nova York.
JUNIOR, A. C. C; EDUARDO, F. S.; GHIRALDELLO, L. (2014). Estudo de mercado de eventos e eventos turísticos no município de Poços de Caldas/MG. Revista Gestão e Conhecimento, Poços de Caldas-MG, v.1, n.1 jan-dez.
LAKATOS, E. Maria; MARCONI, M. de Andrade. (2003). Fundamentos de metodologia científica: Técnicas de pesquisa. 5.ed. – São Paulo: Atlas.
LEME, P.C.S. e MORTEAN, A.F. (2010). Guia prático para organização de eventos mais sustentáveis: campus USP de São Carlos. São Carlos: EESC-USP. Available at: <http://www.ifsc.usp.br/~qualidade/qualidadewp/arquivos/guia_eventos_sustentaveis.pdf > . Accessed on: 07 Sept. 2018.
PEREIRA, E. S. (2010). Isso não tem importância: eventos e sustentabilidade na sociedade do espetáculo. Comunicare v. 10, n. 1. Centro Interdisciplinar de Pesquisa. Faculdade Cásper Libero. São Paulo, v. 10, n. 1, p. 91-107. São Paulo/SP.
PRODANOV, C. C.; FREITAS, E.C. (2013). Metodologia do trabalho científico [recurso eletrônico]: métodos e técnicas da pesquisa e do trabalho acadêmico. – 2. ed. – Novo Hamburgo: Feevale.
PUGAS, L.S. (2017). Dimensões da sustentabilidade presentes no Festival Picnik em Brasília/DF. 2017. 83 f., il. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Turismo) —Universidade de Brasília, Brasília. Available at: < https://bdm.unb.br/bitstream/10483/18143/1/2017_LayaraDaSilvaPugas_tcc.pdf >. Accessed on: 12 Oct. 2018.
RAMPAZZO, L. (2015). Metodologia científica: para aluno do curso de graduação e pós-graduação. 8 ed. - São Paulo: Edições Loyola.
RICHARDSON, R.J. (2014). Pesquisa Social: métodos e técnicas. 3 ed. - 15. reedit. São Paulo: Atlas.
SANTOS, R.A; CHEHADE, M.B; ROCHA, G.C.G. (2010). A Importância da Compreensão do Conceito de Eventos à Execução do Planejamento, Perante as Etapas Pré, Durante e Pós Evento. Revista Científica Eletrônica de Turismo – ISSN: 1806-9169. Ano VII, número 12. Janeiro de 2010 – Periódicos Semestral. São Paulo.
SECRETARIA DE ESTADO DE ESPORTE, TURISMO E LAZER DO DISTRITO FEDERAL. (2018). Observatório do Turismo – Eventos. Available at: < http://www.observatorioturismo.df.gov.br/index.php/eventos/>. Accessed on: 04 July, 2018.
SICHE, R; AGOSTINHO, F; ORTEGA, E; ROMEIRO, A. (2007) Índices Versus Indicadores: precisões conceituais na discussão da sustentabilidade de países. Ambient. soc. [online]. 2007, vol.10, n.2, pp.137-148. ISSN 1414-753X.
TRIGO, A.G.M; SENNA, J.S.M. (2016). Sustentabilidade Em Eventos: características, motivações e análise de eventos sustentáveis. In: XII Congresso Nacional de Excelência em Gestão & III Inovarse – Responsabilidade Social Aplicada, n12. Rio de Janeiro. ISSN 1984-9354.
YOLLES, M.; FINK, G. (2014). The Sustainability of Sustainability. Business Systems Review, v. 3, n. 2, p. 1-32.
Copyright (c) 2024 Iara Oliveira de Souza
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Uma plataforma internacional com a finalidade de promover e disseminar a pesquisa científica e tecnológica aplicada em turismo, hospitalidade e gastronomia.