The objective of this research was to analyze the food sector in Brazil, the Northeast Region and in the State of Paraíba from the economic perspective, seeking to systematize information about the sector, as these have been contributing to the growth of the Brazilian economy and the profile of the Brazilian market work. The main source of data collection was the Brazilian Institute of Geography and Statistics. The mains variables obtained were the number of local units, total employed people, wages and other salaries, with geographic coverage of Brazil, the Northeast region and the state of Paraíba, and historical series from 2007 to 2015. With data collected, it is possible to affirm that the housing and food sector represented, in 2015, 2.38% of what was produced by the companies to make up the Gross Value Added (GVA) of the country. Speaking specifically about food companies, these corresponded to 3.60% of the total staff employed, but only to 1.63% of salaries paid, demonstrating a need for greater appreciation of the professional of the area. In dealing specifically with the Northeast and Paraíba, it is concluded that, in general, the food sector grew more in the region and state than in the national average, except for wages.
Arbache, J. & Teles, V. (2006). A economia brasileira e a gastronomia. In W. Araújo & C. Tenser (Ed.), Gastronomia – Cortes e Recortes. Brasília: Editora SENAC DF.
Associação Brasileira das Indústrias de Alimentação – ABIA. (2017). Canais de Distribuição da Indústria de Alimentação no Mercado Interno. Retrieved from: www.abia.org.br/vsn/anexos/mercadointerno2016.pdf.
Associação Brasileira de Bares e Restaurantes – ABRASEL. (2016). Pesquisa de Conjuntura Econômica do Setor de Alimentação Fora do Lar – 2º Trimestre de 2016. Retrieved from: pe.abrasel.com.br/component/content/article/7-brasil-sabor-2016/789-23092016-pesquisa-de-conjuntura-economica-do-setor-de-alimentacao-fora-do-lar-2o-trimestre-de-2016.
Blanchard, O. (2011). Macroeconomia. 5ª Edição. São Paulo: Pearson Prentice Hall.
Escola de Gastronomia Aires Scavone - EGAS. (s.d.). A Gastronomia - Um pouco de história. Retrieved from: www.egasrs.com.br/gastronomia
Estadão. (2011). Entenda: o que é o PIB e como ele é calculado. Estadão Economia & Negócios. Retrieved from: economia.estadao.com.br/noticias/negocios,entenda-o-que-e-o-pib-e-como-ele-e-calculado,82627e.
Guia do Estudante. (2012). Saiba mais sobre a carreira de Gastronomia. Revista Abril. Retrieved from: guiadoestudante.abril.com.br/blog/pordentrodasprofissoes/saiba-mais-sobre-a-carreira-de-gastronomia/.
Guia do Estudante. (2011). Os 3 melhores cursos de Gastronomia do Brasil. Revista Abril. Retrieved from: guiadoestudante.abril.com.br/blog/melhores-faculdades/os-3-melhores-cursos-de-gastronomia-do-brasil/.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2017). Contas Nacionais Trimestrais: Valores Correntes do PIB. Retrieved from: www.ibge.gov.br/home/estatistica/indicadores/pib/pib-vol-val_201604_8.shtm.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (2009). Contas Regionais de 2003-2007. Retrieved from: ww2.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/contasregionais/2003_2007/comentarios.
Malhotra, N. (2001). Pesquisa de marketing: uma orientação aplicada. Porto Alegre: Bookman.
Melo, J. (2000). Restaurantes surgem para matar fome de convívio. In Folha de São Paulo. Edição Comemorativa em Homenagem aos 500 anos do Descobrimento do Brasil. Retrieved from: http://www1.folha.uol.br/fol/brasil500/comida14.html.
Mercado e Consumo. (2019). Pesquisa CREST®: Foodservice brasileiro segue tendência de crescimento. Imprensa Mercado e Consumo. Retrieved from: https://www.mercadoeconsumo.com.br/2019/07/08/foodservice-brasileiro-segue-tendencia-de-crescimento/
Mundo Vestibular. (s.d.). Descubra onde tem faculdade de Gastronomia. Retrieved from: https://www.mundovestibular.com.br/articles/18695/1/Onde-tem-faculdade-de-Gastronomia/Paacutegina1.html
Nogami, O. (2016). Princípios de Economia. São Paulo: Cengage Learning.
Paraíba Online. (2017). PIB da Paraíba registra terceiro maior crescimento do Northeast. Canal Paraíba Online. Retrieved from: https://paraibaonline.com.br/2017/11/pib-da-paraiba-registra-terceiro-maior-crescimento-do-nordeste/.
Pessoa, M. (2017). PIB e VAB do RS. In Pessoa, M. (Ed.). Atlas FEE. Porto Alegre: FEE. Retrieved from: http://atlas.fee.tche.br/rio-grande-do-sul/economia/pib-vab-do-rs/.
Ribeiro, C. (2012.) Tudo pronto: o comer fora e o prazer reinventado. Tese (Doutorado). Curitiba: Universidade Federal do Paraná – UFPR.
Salario.com.br. (2018). Salário de Chefe de Cozinha: Salários de todas as profissões. Retrieved from: https://www.salario.com.br/profissao/chefe-de-cozinha-cbo-271105/.
Salario.com.br. (2018). Salário de Gastrólogo: Salários de todas as profissões. Retrieved from: https://www.salario.com.br/profissao/gastrologo-cbo-271110/.
Terzian, F. (2015). Mesmo com crise, setor de alimentação continua a crescer no Brasil. Revista Forbes. Retrieved from: https://forbes.com.br/negocios/2015/06/mesmo-com-crise-setor-de-alimentacao-continua-a-crescer-no-brasil/.
Valor Econômico. (2015). Alimentação concentra 20% das empresas no setor de serviços, nota IBGE. Retrieved from: http://www.valor.com.br/brasil/4237816/alimentacao-concentra-20-da-empresas-no-setor-de-servicos-nota-ibge.
SILVEIRA, M.A (2014). Geografia aplicada ao turismo: Fundamentos teóricos-práticos. Curitiba: Intersaberes. 327 p.
UNWTO (2019). Panorama OMT del Turismo Internacional. Edición 2018. Madri:. Available at: https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284419890 On Apr 2019.
UNWTO (2010). Recomendaciones Internacionales para Estadísticas de Turismo 2008. Madri / Nova Iorque. Available at: https://unstats.un.org/unsd/publication/Seriesm/SeriesM_83rev1s.pdf on Apr 2019.
UNWTO. Turismo Internacional, gastos (US$ a precios actuales). Available at: https://datos.bancomundial.org/indicador/ST.I NT.XPND.CD?view=chart On 30 Apr 2019a.
UNWTO. Turismo Internacional, número de Arribos. Available at: https://datos.bancomundial.org/indicador/ST.INT.ARVL?view=chart On Apr 2019b.
UNWTO. Turismo Internacional, recibos (US$ a precios actuales). Available at: https://datos.bancomundial.org/indicador/ST.INT.RCPT.CD?view=chart On Apr 2019c.
Derechos de autor 2024 Valéria Louise de Araújo Maranhão Saturnino Silva, Antonio Agaildes Sampaio Ferreira, Maria dos Remédios Antunes Magalhães, Diego Harlen Ramos de Melo
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-CompartirIgual 4.0.
Uma plataforma internacional com a finalidade de promover e disseminar a pesquisa científica e tecnológica aplicada em turismo, hospitalidade e gastronomia.