• Abstract

    COMPETÊNCIAS COLETIVAS E DESEMPENHO COLETIVO: UM ESTUDO COM EQUIPES DE GASTRONOMIA / COLLECTIVE COMPETENCIES AND COLLECTIVE PERFORMANCE: A STUDY OF GASTRONOMY TEAMS

    Published date: 24/03/2016
    Este trabalho tem por objetivo principal analisar a influência das competências coletivas sobre o desempenho coletivo de equipes de alunos de gastronomia de uma universidade privada. Com uma proposta metodológica quali-quantitativa, o estudo utilizou o método comparativo e a técnica de observação em 12 encontros para trabalhos coletivos no Laboratório de Alimentos, por 131 alunos distribuídos em 21 equipes: 10 equipes do quarto período e 11 do segundo período. As equipes foram observadas de forma sistemática, uma aula prática semanal, período de quatro meses sequenciais e avaliadas por meio de dois instrumentos de coleta de dados: o formulário quali-quantitativo de competência coletiva e o formulário de notas acadêmicas. Para análise dos dados, a pesquisa empregou métodos estatísticos para obter as médias dos escores quantitativos das variáveis para testes de correlação, cálculo do coeficiente de correlação de Pearson, além de interpretações qualitativas de indicadores de competências coletivas. A correlação positiva entre competências coletivas e desempenho coletivo apareceu apenas nas equipes do quarto período que já trabalham juntas há mais de um ano, e se diferenciaram pela presença de liderança e indicadores de competências coletivas. Palavras-Chave: Competências Coletivas. Desempenho Coletivo. Equipes de Gastronomia. Abstract This work analyzes the influence of collective competence on the collective performance of teams of gastronomy students at a private university. With a qualitative and quantitative methodology, the study uses the comparative method and the observation technique in twelve meetings of collective works in the Food Laboratory, by students divided into twenty-one teams: ten teams in the fourth period and eleven in the second period. The teams were observed systematically, in weekly practical classes held over a four-month period, and evaluated using two data collection instruments: the qualitative/quantitative collective competence form, and the academic scores form. For the data analysis, the research used statistical methods to obtain the mean scores for the quantitative variables for use in correlation tests, calculating the Pearson correlation coefficient, and qualitative interpretations of collective competence indicators. The positive correlation between collective competences and collective performance appeared only for the teams in the fourth period, who had already been working together for over a year, and were differentiated by the presence of leadership and collective competence indicators. Keywords: Collective Competences. Collective Perfomance. Gastronomy Teams.

Revista Alcance

Revista Alcance is a Brazilian free access journal, published every four months, linked to the Graduate Program in Administration and the Professional Master’s degree in Administration, Internationalization and Logistics Program of the University of Vale do Itajaí – Univali. We seek to publish theoretical-empirical and technological articles in the areas of Business Administration. Different theoretical and methodological perspectives are welcome, as long as they are consistent with and relevant to the development of the area.

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