This article assesses the socio-environmental and economic impacts of the Sisteminha, a social technology aimed at family farming, with a focus on food security, sustainable food production, and alignment with the Sustainable Development Goals (SDGs). Using the Ambitec-Agro methodology, the 2022 analysis indicated a significant impact (index 2,59), particularly in income generation, social inclusion, and food security. Implemented in 10 brazilian states, the Sisteminha had around 1.200 active units, with fish farming, poultry farming, and vegetable gardening as the most common modules, yielding an average net income of R$ 5.267,10 per family and a total economic impact exceeding R$ 4,4 million. Despite user satisfaction, challenges remain, including technical failures, limited technical assistance, and difficulties accessing quality inputs and credit. To enhance its positive effects, it is recommended to integrate the Sisteminha into public policies, strengthen technical and institutional support, and develop management and monitoring tools, fostering greater adoption and effectiveness of its impacts.
ÁVILA, A. F. D.; RODRIGUES, G. S.; VEDOVOTO, G. L. (ed.). Avaliação dos impactos de tecnologias geradas pela Embrapa: metodologia de referência. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. 189 p. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149960/1/2008OL-01.pdf. Acesso em: 30 out. 2024.
GOMES, J. F. B.; TOLEDO, M. M.; GOMES, R. S. B. O “Sisteminha Embrapa” e a rentabilidade, resiliência e sustentabilidade de agroecossistemas familiares: estudo de caso no território da cidadania dos cocais, estado do Maranhão. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 35, n. 3, p. 405-425, set./dez. 2018.
GUILHERME, L. C.; SOBREIRA, R. dos S.; OLIVEIRA, V. Q. Sisteminha Embrapa - UFU – FAPEMIG: Sistema Integrado de Produção de Alimentos - Módulo 1: tanque de peixes. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2019. 63 p. (Embrapa Meio-Norte. Série Documentos, 259). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201476/1/Sisteminha-Embrapa-UFU-Fapemig-Baixa2019.pdf. Acesso em: 30 out. 2024.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Censo agropecuário 2017: resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017. Acesso em: 20 nov. 2024.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Coordenação de Agropecuária. Produção Pecuária Municipal. Brasília, 2017. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/84/ppm_2017_v45_br_notas_tecnicas.pdf. Acesso em: 30 out. 2024.
IRIAS, L. J. M. et al. Sistema de avaliação de impacto ambiental de inovações tecnológicas nos segmentos agropecuário, produção animal e agroindústria (SISTEMA AMBITEC). Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2004. 8 p. (Embrapa Meio Ambiente. Circular Técnica, 5).
RODRIGUES, G. S. Avaliação de impactos socioambientais de tecnologias na Embrapa. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2015. 41 p. (Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 99). Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1020852/avaliacao-de-impactos-socioambientais-de-tecnologias-na-embrapa. Acesso em: 30 out. 2024.
RODRIGUES, G. S.; BUSCHINELLI, C. C. de A.; ÁVILA, A. F. D. An environmental impact assessment system for agricultural research and development II: institutional learning experience at Embrapa. Journal of Technology Management & Innovation, v. 5, n. 4, p. 38-56, 2010.
RODRIGUES, G. S.; CAMPANHOLA, C.; KITAMURA, P. C. Avaliação de impacto ambiental da inovação tecnológica agropecuária: AMBITEC-AGRO. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2003. 95 p. (Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 34). Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/14519/avaliacao-de-impacto-ambiental-da-inovacao-tecnologica-agropecuaria-ambitec-agro. Acesso em: 30 out. 2024.
RODRIGUES, G. S.; PIMENTA, S. C.; CASARINI, C. R. A. Ferramentas de avaliação de impactos ambientais e indicadores de sustentabilidade na Embrapa. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2016. (Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 105). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157804/1/2016DC07.pdf. Acesso em: 30 out. 2022.
RODRIGUES, I. A. et al. Avaliação de impactos ambientais, sociais e econômicos do sistema plantio direto de grãos na Fazenda Rio Grande, Paragominas, PA. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 34 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 86). Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/957336/avaliacao-de-impactos-ambientais-sociais-e-economicos-do-sistema-plantio-direto-de-graos-na-fazenda-rio-grande-paragominas-pa. Acesso em: 30 out. 2024.
SCARABELOT, M.; SCHNEIDER, S. As cadeias agroalimentares curtas e desenvolvimento local: um estudo de caso no município de Nova Veneza/SC. Faz Ciência, Francisco Beltrão, PR, v. 14, n. 19, p. 101-130, jan./jun. 2012.
SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas. In: SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. (org.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre, RS: UFRGS, 2017. p. 9-24.
SEGALL-CORRÊA, A. M.; MARIN-LEON, L. A segurança alimentar no Brasil: proposição e usos da Escala Brasileira de Medida da Insegurança Alimentar (EBIA) de 2003 a 2009. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 16, n. 2, p. 1-19, jul. 2009.
UNITED NATIONS. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. New York, 2015. Disponível em: https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/21252030%20Agenda%20for%20Sustainable%20Development%20web.pdf. Acesso em: 30 out. 2024.
The Brazilian Journal of Social Technologies is a Qualis B1 publication, according to the Qualis Periódicos CAPES 2017-2020 classification.
The Brazilian Journal of Social Technologies aims to disseminate scientific knowledge through a biannual publication, which is characterized by multithematic and interdisciplinary content aimed, preferably, at the dissemination of work developed by the country's Professional Master's Degrees, in the form of products or processes that can be characterized as Social Technologies. Currently the editors are professors Carlos Roberto Praxedes dos Santos (Public Policy Management) and Graziela Liebel (Health and Work Management).