• Abstract

    The Plot of Hospitality in Hostels: Gift or Scenic Work?

    Published date: 01/09/2023

    The purpose of this article is to understand the possibilities and limits for genuine hospitality to materialize in hostels, according to the vision of hosts who work in this type of accommodation in Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil. The proposed theme is still incipient in the Brazilian context from the point of view of academic studies, government initiatives and market investments in this type of accommodation. The methodology used a qualitative approach and involved field research in three hostels selected according to pre-established criteria, in which observations and interviews were carried out with six hosts. The collected information was systematized by content analysis, with the support of the NVivo software. The main results show that the acts of receiving/welcoming and hosting are watered by a human warmth dedicated to the guests by the hosts of the studied hostels. This finding highlights aspects such as self-sacrifice for the well-being of the person being welcomed, revealing the fine line between the act of serving and servility in the hospital context. The posture of the hosts is in line with the so-called greatness behind the act of welcoming a person, a characteristic widely conveyed by studies on the subject, especially with regard to domestic hospitality. Hospitality in hostels is governed by the commercial tone, but the observations and interviews showed that the hosts open possibilities for genuine hospitality to manifest itself in this context, not being limited, therefore, to a mere scenic exercise. The research in question intends, in this way, to contribute to the studies on hospitality, in view of the embryonic debate regarding the manifestation of the gift in commercial contexts, which, for its realization, come into play senses and meanings that are, constantly challenged by limits and possibilities present in the hospitable plot

  • References

    Aguiar, F. L. S. Brito, A. S., & Perinotto, A. R. C. (2020). Uma análise do antigo Sistema Brasileiro de Classificação de Meios de Hospedagem a partir do Complexo Turístico do Porto das Dunas, Fortaleza/Brasil. Revista de Turismo Contemporâneo, Natal, 8(2), 168-197.

    Bahls, A. A. D. S. M. (2018). Hostel: Uma proposta conceitual. Itajaí: Univali.

    Bahls, A. A. D. S. M. (2015). Hostel: Proposta conceitual, análise socioespacial e panorama atual em Florianópolis (SC). Dissertação de Mestrado. Universidade do Vale do Itajaí, Santa Catarina, Brasil.

    Bahls, A. A. D. S. M., & Pereira, Y. C. C. (2017). Hostel: o estado da arte e considerações para futuras pesquisas. Caderno Virtual de Turismo. Rio de Janeiro, 17(3), 50-65.

    Bardin, L. (2011). Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70. Bastos, S. R., Rameh, L. M., & Bitelli, F. M. (2016). O conceito de hospitalidade de Jacques Derrida nos artigos científicos do Portal de Periódicos da Capes. In: Anais do XIII Seminário da ANPTUR, São Paulo, SP.

    Camargo, L. O. L. (2021). As leis da hospitalidade. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, São Paulo, 15(2), 1-16.

    Camargo, L. O. de L. (2015). Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade, São Paulo, 12(especial), 42-69.

    Camargo, L. O. de L. (2007). A pesquisa em hospitalidade. In: XXX Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação, Santos, SP.

    Camargo, L. O. de L. (2006). Hospitalidade sem sacrifício? O caso do receptivo turístico. Revista Hospitalidade, São Paulo, 3(2), 11-28.

    Camargo, L. O. de L. (2004). Hospitalidade. São Paulo: Aleph.

    Castelli, G. (2005). Hospitalidade na perspectiva da gastronomia e da hotelaria. São Paulo: Saraiva.

    Chon, K.; Sparrowe, R. T. (2003). Hospitalidade: conceitos e aplicações. São Paulo: Thomson.

    Cró, S. R. G. (2018). A influência da segurança no preço dos hostels: aplicação do modelo de preços hedónicos. Tese de Doutorado. Universidade de Lisboa, Lisboa, Portugal.

    Dallen, T.; Teye, V. (2009). Tourism and the lodging sector. Oxford: Butterworth-Heinemann.

    Derrida, J. (1997). Cosmopolites de tous les pays, encore um effort! Paris: Galilée.

    Derrida, J. (2003). Anne Dufourmantelle convida Jacques Derrida a falar Da Hospitalidade. Trans.: Antonio Romane. São Paulo: Editora Escuta.

    Freitas, L. D. C. de., Arruda, J. A. de., & Falqueto, J. M. Z. (2017). Uso do software Nvivo® em investigação qualitativa: ferramenta para pesquisa nas ciências sociais. Atas - Investigação Qualitativa em Ciências Sociais, Salamanca, 3, 621-626.

    Gotman, A. (2019). Hospitalidade em sentido próprio e figurado. Revista Hospitalidade, São Paulo, 16(3), 160-174.

    Gotman, A. (2009). O comércio da hospitalidade é possível? Revista Hospitalidade, São Paulo, 6(2), 3-27.

    Gotman, A. (2008). O turismo e a encenação da hospitalidade. São Paulo: Senac.

    Gotman, A. (2004). Villes et Hospitalité: les municipalités et leurs "étrangers". Paris: Maison des Sciences de l'Homme.

    Giaretta, M. J. (2003). Turismo da juventude. São Paulo: Manole.

    Guimarães, Gilberto A. (2019). Hospitabilidade: avaliação das características e motivações que determinam a capacidade de ser hospitaleiro. Tese de Doutorado. Universidade Anhembi Morumbi, São Paulo, Brasil.

    Grassi, M. (2004). Hospitalité. Passer lê seuil. In A. Montandon. Livre de l'hospitalité. Paris: Bayard.

    Hetch, J., & Martin, D. (2006). Backpacking and hostel-picking: an analysis from Canada. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 18(1), 69-77.

    Lashley, C. (2018). What to do about how to do: Reflections on the future direction of hospitality education and research. Research in Hospitality Management, 8(2), 79-84.

    Lashley, C. (2015). Hospitalidade e hospitabilidade. Revista Hospitalidade. São Paulo, (12)especial, 70-92.

    Lashley, C. (2000). In search of hospitality: towards a theoretical frameworkq. Hospitality Management. Leeds, 19, 3-15.

    Macedo, D. M. P. F. (2018). Modelo de Radar para avaliação da qualidade de hostels. (Dissertação de Mestrado). Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Brasil.

    Mauss, M. (2003). Sociologia e antropologia. São Paulo: Cosac & Naify.

    Murgel, L. F. (2018). Hospitalidade, dádiva e comércio moderno: impasses e ambiguidades em campos da teoria antropológica. In: 31ª Reunião Brasileira de Antropologia, Brasília, DF.

    Oliveira, S. R. (2017). O acolhimento hoteleiro e a formação sócio-histórico cultural dos profissionais dos meios de hospedagem em Brasília. Dissertação de Mestrado. Universidade de Brasília, Brasília, Brasil.

    O’regan, M. (2010). Backpacker hostels: place and performance. In: Hannam, K., & Diekmann, A. (Eds.). Beyond backpacker tourism: mobilities and experiences (Cap.6, pp. 85-101). Bristol: Channel View Publications.

    Pereira, J. K. C., & Gomes, C. (2020). Panorama virtual dos hostels Belo-Horizontinos no contexto da pandemia de covid-19. Ateliê Do Turismo, 4(2), 72-94.

    Pereira, J. K. C. & Gomes, C. L. (2021). Mapeamento do estado da arte sobre hostel no cenário luso-brasileiro (2015 - 2019). Revista Hospitalidade. São Paulo, 18(1), 47-66.

    Pereira, J. K. C. (2019). Hostels belorizontinos e lisboetas: um panorama acerca da oferta das práticas de lazer. In: Anais Coletânea do I Colóquio Interdisciplinar de Estudos do Lazer. Belo Horizonte, MG.

    Presser, N. H., Kroth, M. L., Laudelino, J. A. S., & Menezes, P. R. A. (2016). As redes sociais no setor da Hospitalidade: gerenciando as manifestações dos hóspedes. Revista Hospitalidade. São Paulo, 13(1), 198-217.

    Saraiva, A. V. das N. (2013). Hostels independentes: o caso de Lisboa. 2013. (Dissertação de Mestrado). Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Estoril, Portugal.

    Silva, T. M. da; Kohler, A. F. (2015). O mercado de albergues/hostels do Município de São Paulo-Brasil: caracterização e avaliação de estabelecimentos e empreendedores. Revista Iberoamericana de Turismo – RITUR, Penedo, 5(1), 54-78.

    Spolon, A. P. (2015). Um exercício de hospitalidade. Revista Hospitalidade. São Paulo, 12(especial), 3-8.

    Thomazi, M. R. (2019). Hostel: território de hospedagem marcado pela trama turístico-comunicacional. Dissertação de Mestrado. Universidade de Caxias do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil.

    Valduga, M. C. (2019). Um olhar para a hospitalidade: percepção de gestores da oferta hoteleira em Portugal. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade. Caxias do Sul, 11(3), 508-522.

    Volante, P. J. T. (2011). O segmento low-cost da indústria hoteleira em Portugal: o caso dos hostels. Lisboa: ISCTE.

    Woortmann, E., & Woortmann, K. (1997). O trabalho da terra. Brasília: Editora UNB.

Turismo: Visão e Ação

Turismo: Visão e Ação, linked to the Graduate Program in Tourism and Hospitality - Master's and Ph.D., is a scientific journal published in a continuous flow system, with an interdisciplinary and international scope. According to Qualis/CAPES criteria (2017-2020), it is classified as 'A3' in the fields of Administration, Accounting Sciences, and Tourism. Registered with ISSN number 1983-7151, Tourismo: Visão e Ação began its activities in 1998 with printed publications in English and Portuguese. In 2008, it transitioned to an online publication, expanding its reach to a broader audience. It maintains a policy of being an open-access journal without submission or access fees. The abbreviated title for the journal is Tur., Visão e Ação, commonly used in bibliographies, footnotes, references, and bibliographic captions.

Contact

Universidade do Vale do Itajaí- Quinta Avenida, 1100, bloco 7, CEP: 88337-300, Balneário Camboriú, SC – Brasil. Tel.: +55 47 3261-1315, e-mail: revistaturismo@univali.br

Access journal