The transformations that shaped modern society laid the foundations for the formation of a consumer society, with the adoption of new lifestyles, behaviors and eating habits. In recent years, the living and health conditions of the population have gained international prominence, due to the increase in food insecurity in Brazil. Through a bibliographical and documental survey with analysis of secondary data and qualitative descriptive nature, the research investigates, in a systemic way, the challenges in the diet of the Brazilian population with the excessive consumption of ultra-processed foods. The study discusses the relationship of agriculture in the urban space as an element of food readjustment and food insecurity in the territory. In this context, it was observed that urban agriculture allows reverberations that collaborate both for the resolution of public health problems, such as hunger, and for the use of urban spaces. The occupation of underutilized and idle places in the city for the development of vegetable gardens encourages the promotion of integrated urban spaces with transformations in eating habits and behaviors and is aligned with urban planning for a healthy city.
ABESO. Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e Síndrome Metabólica (Abeso). Mapa da Obesidade. Disponível em: https://abeso.org.br/obesidade-e-sindrome-metabolica/mapa-da-obesidade/. Acesso em: 20 nov. 2022.
BIAZOTI, A. R. (2020). Engajamento político na agricultura urbana: a potência de agir nas hortas comunitárias de São Paulo. Dissertação (Mestrado em Ecologia Aplicada) - Ecologia de Agroecossistemas, Universidade de São Paulo, Piracicaba. doi:10.11606/D.91.2020.tde-09032020-170856
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Plano de Ações Estratégicas para o Enfrentamento das Doenças Crônicas e Agravos não Transmissíveis no Brasil 2021-2030 [recurso eletrônico] / Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. – Brasília: Ministério da Saúde, 2021.
CAPOLONGO, S. et al. Public health aspects’ assessment tool for urban projects, according to the urban health approach. Research for Development, p. 325–335, 2020.
CLARO, Rafael Moreira et al. Preço dos alimentos no Brasil: prefira preparações culinárias a alimentos ultraprocessados. Cadernos de Saúde Pública, v. 32, 2016.
DA COSTA, Babette Martins; SAKURAI, Tatiana. A participação comunitária em projetos de soluções baseadas na natureza na cidade de são paulo: estudo das hortas urbanas, horta da dona sebastiana, agrofavela-refazenda e horta popular criando esperança. Revista Labverde, v. 11, n. 1, p. 171-195, 2021.CURAN, Roberta Moraes; MARQUES, Paulo Eduardo Moruzzi. Multifuncionalidade da agricultura urbana e periurbana: uma revisão sistemática. Estudos Avançados, v. 35, p. 209-224, 2021.
DA SILVA, Jacqueline Tereza et al. Greenhouse gas emissions, water footprint, and ecological footprint of food purchases according to their degree of processing in Brazilian metropolitan areas: a time-series study from 1987 to 2018. The Lancet Planetary Health, v. 5, n. 11, p. e775-e785, 2021.
DABO, Aladje et al. Hortas urbanas comunitárias de Cascais: mapeamento dos usos e motivações. Guaju, v. 8, 2022.
DE LEEUW, Evelyne et al. A health political science for health promotion. Global Health Promotion, v. 28, n. 4, p. 17-25, 2021.
FAO, FIDA, OPS, PMA y UNICEF. 2023. Panorama regional de la seguridad alimentaria y nutricional - América Latina y el Caribe 2022: hacia una mejor asequibilidad de las dietas saludables. Santiago de Chile. https://doi.org/10.4060/cc3859es
FIAN Brasil. Organização pelo Direito Humano à Alimentação e à Nutrição Adequadas. Alimentação e nutrição adequadas no PNAE: mais alimentos frescos, menos ultraprocessados. Disponível em: < https://fianbrasil.org.br/wp-content/uploads/2021/11/Cartilha-Alimentacao-e-Nutricao-Adequadas-no-Pnae.pdf> Acesso em: 20 nov. 2021.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil / IBGE, Coordenação de Trabalho e Rendimento. - Rio de Janeiro: IBGE, 2020. Disponível em: <https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101742.pdf>Acesso em 02 dez. 2022.
LIPOVETSKY, Gilles; SERROY, Jean. A estetização do mundo: viver na era do capitalismo artista. Editora Companhia das Letras, 2015.
LOVO, I., NUÑEZ, T., MUSSOI, E., & SANTANDREU, A. (2011). Sistematizar e analisar a implementação da Política Nacional de Agricultura Urbana e Periurbana promovida pelo Ministério de Desenvolvimento Social e Combate à Fome no Brasil com foco em regiões Metropolitanas durante o período 2004-2009. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional do Ministério de Desenvolvimento Social e Combate à Fome (MDS) em parceria com a Organização das Nações Unidas para Agricultura e Alimentação (FAO). Brasil, 2011. Disponível em: <https://www.agriculturaurbana.org.br/textos/Produto_04_FAO-MDS_consolidado.pdf>. Acesso em 02 dez. 2022.
MARTINS, Ana Paula Bortoletto et al. Participação crescente de produtos ultraprocessados na dieta brasileira (1987-2009). Revista de Saúde Pública, v. 47, p. 656-665, 2013.
MARTINS, Paula de Fátima Almeida. Alimentos ultraprocessados: uma questão de saúde pública. Comunicação em Ciências da Saúde, v. 29, n. 1, p. 14-17, 2018.
MAXWELL, Daniel G. Alternative food security strategy: A household analysis of urban agriculture in Kampala. World Development, v. 23, n. 10, p. 1669-1681, 1995.
MONTEIRO, Carlos Augusto et al. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cadernos de saúde publica, v. 26, p. 2039-2049, 2010.
NERI, Marcelo. Insegurança alimentar no Brasil: Pandemia, Tendências e Comparações Globais.Editora FGV Social, 2022. Disponível em: <https://www.cps.fgv.br/cps/bd/docs/Texto-Inseguranca-Alimentar-no-Brasil_Marcelo-Neri_FGV-Social.pdf> Acesso em: 3 jan. 2023
OLIVEIRA, Kaynã. Aumenta preocupação com consumo de alimentos ultraprocessados durante pandemia. Jornal da USP, 9 dez. 2020. Disponível em: <https://jornal.usp.br/atualidades/aumenta-preocupacao-com-consumo-de-alimentos-ultraprocessados-durante-pandemia/>. Acesso em: 3 fev. 2023
PENSSAN. Rede. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da COVID-19 no Brasil [livro eletrônico]: II VIGISAN : relatório final/Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar – PENSSAN. -- São Paulo, SP. Disponível em: <https://www12.senado.leg.br/noticias/arquivos/2022/10/14/olheestados-diagramacao-v4-r01-1-14-09-2022.pdf>. Acesso em: 10 jan. 2023
SANTOS, Milton. O espaço dividido: os dois circuitos da economia urbana dos países desenvolvidos.; tradução Myrna T. Rego Viana. - 2 ed., 2. reimpr.- São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2018.
SENADO. Atividade Legislativa. Projeto de Lei do Senado n° 353 de 2017. Disponível em : https://www25.senado.leg.br/web/atividade/materias/-/materia/130955. Acesso em: 10 jan. 2023
SPERANDIO, A. M. G. et al. CIDADES PEQUENAS E AGRICULTURA URBANA NO CONTEXTO DA PANDEMIA COVID-19. PIXO - Revista de Arquitetura, Cidade e Contemporaneidade, v. 6, n. 20, 2022.
SPERANDIO, A. M. G.; LIMA, T. F. Construção do espaço saudável reverberações micro e macro: experiência do Viveiro Municipal de Hortas Medicinais e Alimentícias em Santa Bárbara d’Oeste [SP]. Labor e Engenho, v. 15, p. e021019–e021019, 17 dez. 2021.
UNICEF. Children, food and nutrition: growing well in a changing world. The State of the World’s Children, v. 2019, 2019.
WHO. WORLD HEALTH ORGANIZATION . World Health Assembly, 39. Evaluation of the strategy for health for all by the year 2000: seventh report on the world health situation. 1986. Disponível em:
https://apps.who.int/iris/handle/10665/161997 . Acesso em: 12 jan. 2023.
UN - Habitat & WHO. Integrating health in urban and territorial planning: A sourcebook . 108p. 2020. Disponível em: https://unhabitat.org/sites/default/files/2020/05/1-final_highres_20002_integrating_health_in_urban_and_territorial_planning_a_sourcebook.pdf. Acesso em: 12 jan. 2023.
The Brazilian Journal of Social Technologies is a Qualis B1 publication, according to the Qualis Periódicos CAPES 2017-2020 classification.
The Brazilian Journal of Social Technologies aims to disseminate scientific knowledge through a biannual publication, which is characterized by multithematic and interdisciplinary content aimed, preferably, at the dissemination of work developed by the country's Professional Master's Degrees, in the form of products or processes that can be characterized as Social Technologies. Currently the editors are professors Carlos Roberto Praxedes dos Santos (Public Policy Management) and Graziela Liebel (Health and Work Management).